Pas på gebyrer ved udbetaling af aldersopsparing

Hvis kunder beder om at få penge fra aldersopsparing klatvist, tager en række banker tusinder af kroner. Det billigste er at aftale en trinvis udbetaling. Flere pensionsselskaber forlanger ingen gebyrer ved udbetaling. Se satser her.

Når pengene fra aldersopsparing skal hentes ud igen, kræver mange pengeinstitutter og pensionsselskaber et gebyr, der kan være betydeligt.

Aldersopsparing og aldersforsikring er et blevet et hit. Indbetalingerne er fordoblet på fem år. Blandt andet fordi kunder og medlemmer har fået øje på fordelene, for eksempel at udbetalinger ikke fører til nedsat folkepension. 

Samme ordning med to navne

Aldersopsparing kaldes nogle gange også aldersforsikring. Det er de samme regler, der gælder uanset navnet. Den mest brugte betegnelse er aldersopsparing.

Læs mere her.

Men det er vigtigt at være opmærksom på prisen, når aldersopsparingen skal tages ud igen. Hvis kunder gør som med en bankbog og hæver lidt hist og lidt her, så kan de komme til at betale tusindvis af kroner i gebyrer.

Pengeinstitutterne forklarer, at de har et stykke arbejde hver gang. Men hvis kunder beder om det hele på én gang, så tager en række banker intet gebyr.

Flere forlanger heller ikke betaling, hvis kunder aftaler at få aldersopsparingen ud i rater. Sådan at pengene hæves trinvist hen over en række år.

Der kan indbetales mere

Danskerne indbetalte i fjor over 12 milliarder kroner på aldersopsparing. I 2018 var det under 6 milliarder kroner, viser en opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Det er især indbetalingerne via pensionsbidrag på arbejdet, hvor en langt større del nu går til aldersopsparing i pensionsselskaber. På de privattegnede ordninger har kunderne allerede i et stykke tid haft høje for gevinsterne.

Udviklingen sker, efter der i 2023 kom forbedrede muligheder for indskud på aldersopsparing.

Udgiften kan begrænses

Banker og pensionsselskaber tager med glæde mod indbetalinger på aldersopsparing og aldersforsikring. Mange gange kræver de ingen gebyrer, når kunder og medlemmer vil skyde penge ind på sådan en ordning – eller i hvert fald kun et lavt gebyr.

Anderledes kan det være, når pengene skal hentes ud igen. Så kræve mange pengeinstitutter og pensionsselskaber et gebyr, der kan være betydeligt.

Men det kan lade sig gøre at begrænse udgiften.

Et eksempel

Jyske Bank er et typisk eksempel på, hvad bankerne gør. Hvis en kunde beder om at få en klat af pengene på aldersopsparingen, så koster det et gebyr på 800 kroner.

Hvis personen for eksempel et halvt år senere beder om at få yderligere en portion udbetalt, så koster det nye 800 kr. Hvis det hver gang er for eksempel 25.000 kroner, der bedes om, så svarer gebyret til 3,2 procent – altså forholdsvis meget.

Men hvis kunden sammen med banken tilrettelægger en udbetaling af aldersopsparingen i rater, så løber der ingen gebyrer på. Der er fire valgmuligheder: Én gang om året, hvert halve år, hvert kvartal eller hver måned.

Værdipapirer skal sælges

Hvis en kunde i Jyske Bank beder om at få hele indeståendet på en aldersopsparing på én gang, så er der heller intet gebyr. Men det kan være en dårlig idé, siger formueøkonom Bettina Brask fra banken.

”Hvis man ikke har behov for alle pengene, er beskatningen af afkast inde i aldersopsparing lavere, end hvis beløbet står på en almindelig bankkonto,” forklarer Bettina Brask.

Mange har investeret aldersopsparingen i værdipapirer. Hvis man har aftalt ratevis udbetaling, skal man sørge for at sælge af dem, sådan at der er kontanter til udbetalingen.

Det tilbyder bankerne også at ordne, men det er en serviceydelse, der kan koste betaling.

Sådan gør pensionsselskaber og banker med udbetaling af pensionsopsparing

Få overblikket: Sådan gør pensionsselskaber og banker

Her kan du se, hvad en række pensionsselskaber og banker gør med med udbetaling af pensionsopsparing.

  • Pædagogernes Pension: Gebyrfri udbetaling uanset hvordan det foregår.
  • PKA: Intet gebyr uanset udbetalingsform
  • PFA: Intet gebyr ved fuld udbetaling og heller ikke ved delvis udbetaling, når bare der trækkes mindst 25.000 kroner ud hver gang. Ved løbende udbetaling vil der blive trukket 864 kroner årligt på policen, når den er investeret i markedsrente (dækker også eventuel udbetaling fra ratepension og livsvarig pension).
  • Lægernes Bank: Intet gebyr ved fuld udbetaling på én gang og ved aftalt løbende udbetaling, men et gebyr på 1.000 kroner, hver gang en kunde beder om en deludbetaling.
  • Industriens Pension: Ingen gebyrer uanset om man vælger at få aldersopsparingen udbetalt i én eller flere portioner, som ratepension eller som livslang pension.
  • AP Pension: Intet gebyr hvis hele beløbet udbetales på én gang, men 2.170 kroner i gebyr ved delvis udbetaling. Tilbyder løbende månedlig udbetaling over minimum 12 måneder med et månedligt administrationsgebyr på 82 kroner samt en omkostning på 0,1 procent (årligt) af opsparing op til 1 millioner kroner.
  • PensionDanmark: Ingen gebyrer
  • Sampension: Ingen gebyrer
  • Lån & Spar Bank: Intet gebyr på fuld udbetaling på én gang, men 750 kroner pr. deludbetaling. Ved månedlig udbetaling over en årrække intet gebyr.
  • Pensam: Intet gebyr.
  • P+ Pensionskassen for Akademikere: 5 kroner i administrationsomkostninger pr. udbetaling.
  • Vestjysk Bank: Ingen gebyrer ved udbetaling af det hele på én gang og heller ikke gebyrer ved løbende udbetaling over for eksempel ti år. Men hvis man bare beder om en enkelt deludbetaling koster det 1.000 kroner.
  • Velliv: Intet gebyr på hel udbetaling og heller ikke på delvis, hvis det kun sker én gang årligt. Derudover gebyr på 2.090 kroner. pr. gang. Ingen mulighed for løbende udbetaling.
  • Spar Nord: 100 kroner ved fuld og delvis udbetaling og også 1.100 kroner ved løbende udbetaling, men kun for den første portion.
  • Nordea Pension: Ingen gebyrer.
  • Arbejdernes Landsbank: Nul gebyr ved fuld eller løbende udbetaling. 800 kroner ved en delvis udbetaling.
  • Jyske Bank: Nul gebyr ved fuld eller løbende udbetaling. 800 kroner ved hver delvis udbetaling.

 Alle satser gælder for kunder/medlemmer, som har nået den alder, hvor der er mulighed for almindelig udbetaling. Flere steder er der særlige gebyrer ved udbetaling før tiden.

Først publiceret: 14. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2024 kl. 15:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

og