Lars Findsens erstatningssag kommer for retten til december

Lars Findsen kræver erstatning, fordi oplysninger om hans privat- og sexliv blev delt med kreds af politikere.

Den suspenderede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, skal i retten igen.

Det sker den 5. december, hvor der i Retten i Lyngby er berammet et retsmøde om erstatning for indgreb under efterforskning, oplyser retten til Ritzau.

Modparten er Statsadvokaten i Viborg, som har afvist at give Findsen erstatning for oplysninger om hans privatliv, som under efterforskningen af den såkaldte FE-sag blev delt med en kreds af politikere.

Lars Findsen sad i sagen fængslet i 71 dage og blev aflyttet gennem et års tid. Det har Statsadvokaten i Viborg og Rigsadvokaten allerede erkendt skal udløse en erstatning.

Men Lars Findsen kræver derudover et beløb, fordi hans ære og privatliv blev krænket under sagen. Det skete – mener Findsen – da en kreds af politikere blev orienteret om detaljer vedrørende Findsens privat- og sexliv.

Sagen endte med en tiltale mod Lars Findsen, som anklagemyndigheden siden lod falde, blandt andet fordi Højesteret bestemte, at retssagen skulle forløbe i åbenhed.

Stats- og Rigsadvokat har sagt nej til at betale en erstatning for denne såkaldte tort. Findsen har krævet 50.000 kroner og accepterer ikke afslaget, derfor skal sagen nu for retten.

Allerede sidst i august fortalte Lars Findsen til dagbladet Politiken, at han havde fået nej til torterstatning, og at han ville gå rettens vej.

Ritzau har nu fået aktindsigt i afgørelsen fra Rigsadvokaten. Og her fremgår det, at Findsen fik for lidt i erstatning, da Statsadvokaten i Viborg i februar traf afgørelse i sagen.

– Jeg har besluttet at tildele din klient yderligere 11.000 kroner i erstatning for indgreb i meddelelseshemmeligheden, lyder det i skrivelsen fra Rigsadvokaten, som er sendt til Findsens advokat, Lars Kjeldsen.

Det er dog så som så med mængden af oplysninger, som Rigsadvokaten har givet aktindsigt i. Hele afgørelsens afsnit med overskriften “begrundelse” er nemlig streget over.

Ritzau fik i foråret aktindsigt i den oprindelige afgørelse fra Statsadvokaten i Viborg. Også her var hele afsnittet om, hvordan man er nået frem til erstatningsbeløbet, streget over.

Advokat Lars Kjeldsen har tidligere oplyst til Ritzau, at det drejer sig om erstatning for 71 døgn i varetægtsfængsel og aflytning gennem cirka et år.

Rigsadvokaten begrunder hemmeligholdelsen af de oplysninger med, “at behandlingen af straffesagen hovedsagelig er foregået for lukkede døre blandt andet på grund af hensynet til fremmede magter”.

Hvad de 11.000 ekstra kroner gives for, står altså hen i det uvisse.

Tilbage står altså spørgsmålet om en eventuel erstatning for tort. Det spørgsmål skal indbringes for en domstol,

/ritzau/

Først publiceret: 27. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. september 2024 kl. 13:49