Denne træningsform kan gøre en stor forskel for din alderdom

Når det handler om at leve et langt og sundt liv, er der mange meninger om, hvad der er det vigtigste. Men når det kommer til motion, peger forskningen på én træningsform, der især er afgørende, når vi bliver ældre.

En bestemt form for træning er særligt vigtig for at bevare livskvaliteten, når vi bliver ældre.

Hvilken form for motion dyrker du?

Hvis svaret er styrketræning, kan du roligt fortsætte træningen, for styrketræning kan noget ekstra for dig, der tilhører den modne generation.

Charlotte Suetta, der er professor i geriatri ved Københavns Universitet og overlæge på Bispebjerg-Frederiksberg og Herlev-Gentofte Hospital, har forsket i, hvordan vi bedst holder os sunde, selv når årene begynder at sætte deres præg.

Hun understreger, at alt motion er godt, men at styrketræning skiller sig ud som særlig vigtig, når man vil holde kroppen stærk og sund gennem hele livet.

“Styrketræning er den træningsform, der gør den største forskel, jo ældre vi bliver. Det hjælper os med at bevare muskelmasse, som er afgørende for vores evne til at klare os selv og modstå sygdomme,” siger Charlotte Suetta til Berlingske.

Stigende interesse

Den stigende interesse for styrketræning er også blevet bemærket af Sundhedsstyrelsen, der sidste år opdaterede sine retningslinjer for fysisk aktivitet.

Nu anbefales det, at både unge og voksne styrketræner flere gange om ugen, og for ældre over 65 år er styrketræning blevet et vigtigt redskab til at bevare mobiliteten og livskvaliteten.

Selvom styrketræning er essentiel, understreger Charlotte Suetta, at det ikke betyder, man skal droppe andre former for motion.

En kombination af kredsløbstræning og styrketræning er optimal, da det sikrer, at både hjertet og musklerne holdes i topform.

Få et langt liv uden sygdom

Men hvis man skal vælge én ting at fokusere på, bør styrketræningen prioriteres højt, især når man jagter et langt liv uden sygdom.

“Vi ser, at folk, der holder deres muskelmasse ved lige, klarer sig bedre, når de bliver ramt af sygdom. Det er aldrig for sent at begynde, og selv om du ikke har styrketrænet før, kan du stadig opbygge muskler og styrke, uanset din alder,” tilføjer hun.

Enkelte eksperter peger også på erfaringer fra udlandet som inspiration.

Så næste gang du overvejer, hvilken træning der er bedst for dig, så husk at inkludere styrketræningen. Det kan være nøglen til et længere og sundere liv.

Først publiceret: 27. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. september 2024 kl. 16:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

og