Usædvanligt mange isbjørne er rejst til Sydgrønland med storis

Store mængder storis har bragt flere isbjørne til Sydgrønland end før. Borgmester vil hæve isbjørnekvote.

Isbjørnen er blevet spottet usædvanligt mange gange tæt på byer og bygder i det sydlige Grønland i 2024.

Ifølge Fernando Ugarte, der er biolog og afdelingschef ved afdeling for pattedyr og fugle på Grønlands Naturinstitut, skyldes det særligt store mængder af storis.

– De isbjørne, som vi har i Sydvestgrønland, kommer til Sydgrønland med storisen. Og i år har vi rigtig meget storis, siger han til det grønlandske nyhedsmedie KNR.

Storis er havis, der driver fra det Arktiske Ocean ned langs Grønlands østkyst for til sidst at ende i det varmere vand ved Nunap Isua.

Storisen er som regel smeltet omkring maj måned, men er fortsat udbredt i Sydgrønland denne sommer.

Flere har ifølge KNR filmet den hvide bjørn fra deres både eller hytter, hvor den går og snuser rundt i nærheden, hvorefter de har delt det på sociale medier.

Men nationaldyret vækker ikke udelukkende begejstring.

Bjørnene har fået borgmester i Sydgrønland Stine Egede (IA) og fåreholderforeningen til at opfordre den grønlandske regering til at hæve isbjørnekvoten.

– Såfremt denne alvorlige situation skal overkommes, er kvoten på fire isbjørne i Kommune Kujalleq langt fra tilstrækkelig.

– Især i de sydligste bygder, hvor hovederhvervet er fangst, bør kvoten absolut forhøjes, skriver Stine Egede i et åbent brev til Grønlands regering.

Hun henviser til flere tilfælde, hvor mennesker er endt i farlige situationer, efter at bjørnene er kommet for tæt på.

Men Fernando Ugarte mener ikke, at en hævet kvote nødvendigvis er løsningen.

– Det er ikke sådan, at der er sket en eksplosiv vækst. Det handler mest om at få en kultur, der passer til, at man har isbjørne, siger han.

Han peger på lande som Norge og Canada, hvor folk er vant til at bo tæt på isbjørnene. Her bærer man signalpistoler og har tillagt sig vaner, der gør det sikrere at leve i nærheden af bjørnene, siger han.

Den samlede isbjørnekvote i Grønland er på 156, og i kommunen Kujalleq er kvoten på fire.

/ritzau/

Først publiceret: 25. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 25. august 2024 kl. 16:41