Danmarks højest beliggende naturlige sø genskabt i Mols Bjerge

Efter 125 år som mark er sø i Mols Bjerge blevet genskabt, og dyr og planter er allerede rykket ind.

Danmarks højest beliggende, naturlige sø er blevet genskabt i Mols Bjerge på Djursland.

Det skriver Den Danske Naturfond i en pressemeddelelse.

Søen ligger 105 meter over havets overflade. Den blev for omkring 125 år siden drænet bort og forvandlet til marker.

Men nu er søen genskabt takket været et naturgenopretningsprojekt, hvor naturfonden har frikøbt over 100 hektar marker, skov og natur.

– Søen vinder danmarksmesterskabet i højest beliggende naturlige søer i Danmark, siger biolog i naturfonden Frederik Møller.

– Tæt på den nye sø ligger landsbyen Agri og Agri Sø, som hidtil har været omtalt som Danmarks højest beliggende sø med sine 97 meter over havet. Men den rekord er nu overgået, siger han.

Søen, der endnu ikke har fået et navn, er omkring 1550 kvadratmeter stor og ligger mellem nogle af Mols Bjerges højeste bakketoppe.

Der er offentlig adgang til hele området ved søen syd for landsbyen Agri.

– Det er lidt som at gå ved en bjergsø i Alperne eller i Norge. Søen ligger smukt mellem nogle af Mols Bjerges højeste bakketoppe på 127 meters højde, hvorfra man kan nyde den smukke udsigt over Aarhus Bugt og Djursland, siger Frederik Møller.

Arbejdet med naturgenopretningen i Mols Bjerge har stået på i fem år i et tæt samarbejde mellem Den Danske Naturfond og Nationalpark Mols Bjerge.

Dyr og planter er hurtigt flyttet ind i og ved søen, fortæller biologen.

– Dyr og planter reagerer hurtigt på genskabte levesteder. Man kan allerede møde grøn frø og planten strandskræppe ved søen. De er begge sjældne i denne del af Danmark, siger Frederik Møller.

Den Danske Naturfond er en privat fond, der gennem opkøb af jord arbejder for at forbedre naturtilstanden og vandmiljøet.

Nationalpark Mols Bjerge er en af Danmarks fem nationalparker og omfatter et område på cirka 180 kvadratkilometer med skove, flere søer, kyst- og havområder på det sydlige Djursland.

/ritzau/

Først publiceret: 15. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 15. august 2024 kl. 7:20