Ingen grønne fingre? Disse planter er sværest at slå ihjel Disse planter er sværest at slå ihjel
Glipper hukommelsen, og får du ikke altid sat planterne der, hvor de trives bedst? Disse planter passer nærmest sig selv.
Hvis du ikke har de grønneste fingre eller måske er glemsom og ikke får vandet dine planter, kan det selvsagt være svært at holde dem i live.
Heldigvis kan du komme dine dårlige egenskaber som plantepasser til livs ved at bruge knolden og købe plantetyper, som du stort set ikke kan slå ihjel.
Ifølge Michala Kjær-Holm, der er direktør i plantevirksomheden Greenify, er nemme og sejlivede planter karakteriseret ved, at de kan tåle lidt af hvert.
“De kan tåle at blive vandet for lidt eller for meget, og så kan de også tåle at stå forskellige steder, hvor der enten er meget eller lidt lys,” siger hun og understreger, at ingen planter dog tåler slet ikke at få noget vand eller at få alt for meget vand.
Det er Berit Rørbøl, der er Videncentret Bolius’ haveekspert, enig i.
“Planter er jo levende væsener, men nogle af dem er bedre til at tilgive end andre og ikke blive fornærmede over forsømmelse,” siger hun.
Her får du et bud på tre planter til haven og tre planter til huset, som er ret så sejlivede.
3 sejlivede planter til haven
Udendørs er lavendel en klassiker, som er superhårdfør, lyder det fra Michala Kjær-Holm.
“Den er tørketolerant, og samtidig er den smuk og dufter dejligt. Den er også god for vores bier,” siger hun.
Du kan også købe laurbærkirsebær, som er en stedsegrøn plante. Busken blomstrer i maj med hvide blomster, og nye skud er kobberfarvede.
“Laurbærkirsebær ser man ofte i caféer netop på grund af dens hårdførhed,” siger Michala Kjær-Holm.
Som et sidste forslag anbefaler hun glansmispel, som også er en stedsegrøn plante, der ligesom de to andre planter er hårdføre.
Det er ifølge Berit Rørbøl vigtigt, at du planter efter de forhold, som du bor i.
“Bor du ved vestkysten, så vælg planter, som kan tåle lidt vind og salt, hvis du er tæt på vandet. Har du sandet jord, så skal du have nogle planter, som kan tåle at tørre lidt hurtigere ud,” siger hun.
“Er din jord derimod mere leret, så skal du vælge planter, som kan tåle det.”
Indendørs planter
Når det kommer til indendørs planter, har Berit Rørbøl tre bud, hvoraf et af dem deler vandene.
Som det første peger hun på guldranken, som ifølge hende er meget taknemmelig over for manglende pleje.
Du kan også anskaffe dig en bajonetplante, som også er kendt under navnet svigermors skarpe tunge. Planten har nogle opsvulmede og hårde blade og er en god begynderplante.
“Den kan man godt glemme at give noget vand, og når man så husker det, bliver den glad og laver nye skud. Den begynder ikke sådan at hænge, når den er tørstig og bliver højest lidt brun i spidserne. Den kan tåle skygge og sol.”
Den sidste plante er en fredslilje, som faktisk skal have vand ret ofte, og derfor deler den også vandene, i forhold til om det skulle være en nem plante.
“Planten fortæller bare ret tydeligt, når den skal have vand, så du er slet ikke i tvivl. Den vil lægge sig ned efter en dag, og så skal den have vand,” siger Berit Rørbøl og peger på, at selv om du glemmer det, så er det ikke for sent, og den kan hurtigt komme tilbage igen.
Så tit skal potteplanter vandes
* Der kan være stor forskel på, hvor meget vand dine potteplanter skal have, og hvor tit du skal vande dem.
* Som tommelfingerregel skal stueplanter vandes hver anden uge fra november til februar og en gang om ugen fra marts til oktober.
* Nogle planter må godt tørre ud mellem hver vanding, mens andre altid skal have en fugtig jord.
* Hvis dine planter trænger til vand, er nogle typiske tegn, at bladene begynder at hænge, eller at de yderste bladspidser bliver brune.
* Tjek plantens behov ved at stikke en finger tre-fire centimeter ned i jorden. Er fingeren fugtig, behøver du ikke at vande.
Kilde: Videncentret Bolius.
Først publiceret: 18. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. juli 2024 kl. 15:33