Antallet af indbrud falder lige inden tyvenes højsæson
Der blev anmeldt 2972 indbrud i beboelser i andet kvartal af 2024, hvilket er fire procent færre end året før.
Boligejere, der helst vil være ubudne gæster foruden, har de seneste tre måneder kunnet have lidt mere ro i maven.
Antallet af anmeldte indbrud i beboelser faldt nemlig i andet kvartal af 2024 ned fire procent i forhold til samme periode sidste år.
Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor det fremgår, at der blev anmeldt 2972 indbrud i perioden.
– Det er dejligt at se, der er et fald i forhold til foregående år. Det er et væsentligt fald, siger Richard Andersen, der er tidligere politimand og forebyggelsesekspert i Bo Trygt.
Bo Trygt er en indsats skabt af TrygFonden og Foreningen Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
Trods det faldende tal bør man dog ikke hvile på laurbærrene, for højsæsonen for indbrud, sommerferien, er i fuld gang, mener Richard Andersen.
– Der er rigtig mange, der er taget væk fra hjemmet i kortere eller længere tid, og det giver en mulighed for indbrudstyven, siger han.
Kvartalstallet er en god nyhed for boligejerne.
De første tre måneder af året var til gengæld mere dystre og er med til at trække det samlede antal af indbrud op for årets første seks måneder.
– Alt i alt har vi for det første halvår en stigning på en procent. Den udvikling skulle vi jo gerne have vendt, så vi ved årets slutning har et væsentlig større fald i indbrudstallene. Det er jo et meget stort overgreb på den personlige frihed og mod folks private hjem, siger Richard Andersen.
Derfor har den tidligere politimand en række anbefalinger til boligejerne, inden de pakker taskerne og drager på sommerferie. Det kan særligt være gavnligt at lave en aftale med naboen.
Han understreger, at det ikke er nok bare at sætte skilte og klistermærker op med den såkaldte nabohjælpsordning.
– Man skal også gøre noget aktivt for, at tyven føler sig utryg og ikke har lyst til at lave indbrud i et område, siger han.
Richard Andersen opfordrer til, at borgere benytter sig af appen Nabohjælp for at forebygge indbrud. Her kan der koordineres feriehjælp og indberettes mistænkelig adfærd og indbrud i nabolaget.
Liv i kvarteret og vågne øjne fra opmærksomme naboer eller familiemedlemmer, der kigger forbi, er nemlig guld værd, når det gælder indbrudsforebyggelse.
– Man kan også lave nogle tekniske foranstaltninger derhjemme med at sikre døre og vinduer og klippe hækken ned, siger han.
2024-tallene kommer, efter at antallet af indbrud sidste år nåede et nyt bundniveau.
Siden Danmarks Statistik begyndte at indsamle tal for antal anmeldte indbrud i 1995, har der aldrig været anmeldt færre end i 2023.
/ritzau/
Først publiceret: 16. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 16. juli 2024 kl. 14:22