Så længe kan mad holde sig efter åbning
Her finder du en vejledende oversigt over, hvor længe dine fødevarer holder sig efter åbning ved korrekt opbevaring i køleskabet og fryseren.
I en tid med inflation og høje energipriser kan det betale sig at gå på tilbudsjagt i supermarkederne.
Nogle gange kan man gøre et meget godt kup; ligesom mellem jul og nytår, da prisen på f.eks. smør og piskefløde var på sit laveste.
Her var flere ude og købe ekstra smør til senere brug, som de så kunne fryse ned. Men hvor længe holder madvarer sig egentlig på køl og frys? Få svaret her.
Mejeriprodukter
I køleskab:
- Mælk og fløde: 2-3 dage.
- Surmælksprodukter: 4-5 dage.
- Smør, margarine, fedt: Se datomærkning.
- Skæreost: 3-4 uger.
- Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
I fryser:
- Mælkeprodukter: 3 måneder (fløde bør f.eks. ikke bruges til piskefløde, men sagtens til sovs osv.)
- Ost: 3-4 måneder (alt efter fedtindhold)
Kød
I køleskab:
- Råt kød, hele stykker, f.eks. oksekød: 3-4 dage.
- Andre kødsorter: 2-3 dage.
- Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
- Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
- Råt fjerkræ: 2-4 dage.
- Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art (Spegepølse og lignende har længere holdbarhed).
- Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage.
I fryseren:
- Hakket kød: 4 måneder
- Svinekød: 3 – 6 måneder
- Hele stykker oksekød: 1 år
- Lammekød: 1,5 år
- Vildt magert: 1,5 år
- Fjerkræ: 3-9 måneder
Fisk
I køleskab:
- Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
- Tilberedt fisk: 1-2 dage.
- Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
- Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
- Gravet laks: 1-2 dage.
I fryser:
- Fed fisk: 1-2 måneder
- Fiskefars: 1-2 måneder
- Mager fisk: 3-6 måneder
- Gravet og røget: 3-4 uger
Bagværk
I fryser:
Alt efter fedtindholdet holder det 2-8 måneder. Jo mere fedt, jo kortere holdbarhed i fryseren.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Først publiceret: 12. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 12. januar 2023 kl. 14:28