Hvad gør du med juletræet efter jul?
Når juletræet smider pynten, kan det bruges til at beskytte dine planter mod vinterkulden, anbefaler haveekspert.
Lige så strålende det tager sig ud den 24. december, lige så trist et syn er juletræet et par dage senere.
Men derfor behøver du ikke at kyle det dryssende monstrum ud. Det kan nemlig gøre god gavn i din have.
“Klip grenene af efter jul, og brug dem til at dække sarte planter med. Det ser ikke ud af meget, men grangrenene beskytter faktisk mod hård frost,” fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.
Det er især blomster som roser og hortensia, der kan have brug for hjælp til at modstå minusgraderne.
Men også nyplantede staudebede, bliver glade for noget polstring.
“Hvis du har plantet stauder i efteråret, er de endnu ikke så robuste, og derfor kan du med fordel lægge grangrene her,” siger Louise Møller.
Vinterbeskyttelse
Sidst, men ikke mindst kalder din haves stedsegrønne planter på en omgang vinterbeskyttelse.
“Stedsegrønne planter fordamper vand hele året. Men hvis jorden er frossen, kan de ikke trække vand op, og så tørrer de ud, når solen skinner på dem,” forklarer den havefaglige rådgiver.
Tørkeskaderne kan dog først ses hen på foråret, hvor det meget vel kan være for sent at redde planterne. Og derfor kan det være godt givet ud at lægge et lag grangrene i bedet hen over vinteren, understreger hun.
Et andet sted i haven, hvor dit udtjente juletræ kan få et nyttigt efterliv, er som jordforbedring i såkaldte surbundsbede. Det kan være bede med rododendron, magnolie eller bregner.
Her skærer du grangrenene i små stykker enten med en håndsav eller med hjælp fra en kompostkværn. Herefter lægger du dem ud på jorden i et tyndt lag.
“Det virker lidt på samme måde, som når man bruger spagnum,” siger Line Søndergaard, der er gartner hos Hørsholm Planteskole.
Brug flishuggeren
Hun forklarer, at det er den samme proces, der sker ude i skovbunden, når grannålene falder af træerne og herefter langsomt er med til at skabe en form for mosejord.
“Når grenene ligger og bliver omsat, skaber de en lav pH-værdi, som naturligt forsurer jorden. Og det er der mange planter, der godt kan lide,” uddyber hun.
Vil du gerne helt af med juletræet, kan du vælge at fyre det gennem en flishugger. De bittesmå stumper træ kan du bruge til at kreere små stier i haven. Eller du kan fordele dem i nyplantede bede.
“Jeg anbefaler dog ikke, at du bruger flis i køkkenhaven,” siger havefaglig rådgiver hos Haveselskabet Louise Møller og fortsætter:
“For når flis omsættes, bruger det af jordens kvælstof, som grøntsagerne egentlig skal have glæde af.”
Først publiceret: 19. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. december 2022 kl. 14:15