Papirguirlander eller glaskugler? Gå efter dette

Vil du have klimaet med i overvejelserne, når der skal laves julepynt, kan du for eksempel kigge på, om du har gavepapir liggende, som du kan lave pynt af.

Der skal handles flotte gaver, spises god mad og danses om et strålende juletræ.

Juletiden er snart over os, og den kan hurtig blive en kæmpe forbrugsfest, som sætter sit aftryk på klimaet.

Det gælder også, når det kommer til julepynten, hvor vi har mulighed for at gå amok i skinnende glaskugler, søde nisser og flotte engle, der kan lyse vinduerne op.

“Stort set alt, hvad vi bruger og laver, kræver energi, og derfor CO2-udledninger,” siger Thomas Nord-Larsen, der er seniorforsker hos Københavns Universitets Sektion for Skov, Natur og Biomasse.

Brug papir

Han har flere råd til, hvad du kan gøre og bør holde dig fra, hvis du ønsker at gå efter klimavenlig julepynt.

For det første kan du med ro i sindet bruge papir. Det er nemlig et forholdsvist klimavenligt materiale, fordi det kommer fra træ.

Derudover kommer der ikke de store fossile udledninger i forbindelse med papirproduktionen.

“Vores papir kommer langt overvejende fra skandinavisk træ, og det vil populært sige, at der bliver plantet lige så meget, som der bliver fældet. Så skoven genoptager det CO2, der bliver udledt,” siger Thomas Nord-Larsen og forklarer også, at du også kan bruge pap uden dårlig samvittighed.

Genbrug er guld

Seniorforskeren opfordrer også til, at du generelt genbruger, hvis du for eksempel har gavepapir liggende, som kan laves til pynt, der kan bruges mange år frem, siger han.

“Når vi bruger papir fra tidligere år og laver julehjerter af det, skal der ikke produceres nyt papir, og så kommer der ikke nye CO2-udledninger.”

Du kan også høre familiemedlemmer, om de har pynt liggende, som du må bruge.

“Det kan også i sig selv være hyggeligt, at man samler lidt pynt sammen fra sin bedstemors juletræ, eller hvis mor og far har noget liggende, som de ikke får sat på deres juletræ,” siger seniorforskeren.

Du kan også gå ned i en genbrugsbutik og udforske, hvad den har at tilbyde af julepynt, som du selv kan genbruge i flere julesæsoner.

Glaskugler er ikke godt for klimaet

Men når det kommer til, hvad der ikke er specielt godt for klimaet, peger Thomas Nord-Larsen på glaskugler.

De består nemlig af silikater, der skal varmes op til meget høje temperaturer. Og her bruges der typisk naturgas.

Heller ikke metaller er særlig klimavenlige.

“De skal udvindes fra malm, smeltes om og bliver udhamret, indtil de bliver til den tråd, der kan forme stjernen på juletræet,” siger Thomas Nord-Larsen og forklarer samtidig, at metaller også kan være messing eller sølv- og kobbertråd.

Først publiceret: 4. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2022 kl. 19:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og