Hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

En god pålægssalat er ligesom en god gryderet: Den udgør en færdig helhed i sig selv. Læs her, hvad du oplagt kan lave til julebordet.

En god pålægssalat skal indeholde alle smagselementerne - surt, sødt, salt, bittert og umami. Dernæst skal det fede og cremede gerne have modspil af noget bid, tekstur eller knasende.

Smørrebrød med sild, æg og karrysalat er fast inventar på julebordet.

Men pålægssalaterne behøver ikke at være af den færdigkøbte slags.

Tværtimod vil et par hjemmerørte pålægssalater klæde julebordet, siger Jean-Michel Grønnegård Deleuran, der er indehaver af pålægsdelien Rørt i TorvehallerneKBH og står bag kogebogen “Rørt – pålægssalater”.

Du kan eksempelvis lave en klassisk karrysalat med æg, hvor du skruer ned for mayonnaisen og op for smagen.

“Når folk tænker rørte salater, så tænker de ofte, at de er usunde, tunge og med masser af mayonnaise. Men det er ærgerligt – og masser af mayo gør ikke noget godt, tværtimod bliver det tungt og kedeligt,” siger han.

Løft salaten

“Løft” i stedet salaten med en grøntsagspuré:

Kog 100 gram blomkål med 100 gram kartofler. Blend det til en puré med en smule af kogevandet.

Rør den afkølede puré sammen med 100 gram mayonnaise, 2 teskefulde karry, citronsaft, hakket purløg og eventuelt koriander. Tilsæt 300 gram kogte æg i tern.

Hak resten af blomkålshovedet i små tern, lynrist dem på panden, og rør dem kolde i æggesalaten.

“Blomkål og æg klæder hinanden fantastisk,” siger Jean-Michel Grønnegård Deleuran.

Ande-salat

En salat med andekød er også formidabel.

Igen skal du lave en grøntsagsbase af 150 gram kartofler, som koges, pureres og afkøles.

Puréen røres sammen med 100 gram mayonnaise, 20 gram sennep, 1 bundt persille og 100 gram hakket, syltet glaskål. Tilsæt 600 gram pillet andekød – eventuelt kødresterne fra andestegen aftenen før.

“Andesalaten indeholder det hele – syre, bid, cremethed og den fede umami fra kødet,” siger Jean-Michel Grønnegård Deleuran.

Laksesalat

Tredje bud er en moderne laksesalat på varmrøget laks og tørret tang.

“Det er et af vores store hits i Torvehallerne, og vi har så meget dejlig tang i farvandene omkring os, at nu begynder det at komme på hylderne i supermarkederne,” siger Jean-Michel Grønnegård Deleuran.

Igen skal du lave en grøntsagsbase ved at purere 100 gram kogte kartofler, som afkølet røres sammen med 100 gram mayonnaise, 20 gram sennep og 100 gram syltet hvidkål.

Verdens nemmeste hjemmelavede mayonnaise

* Få ting slår en hjemmerørt mayonnaise. Det gælder, uanset om den skal indgå i en pålægssalat eller smøres direkte på æggemaden.

* Men mange danskere har en forestilling om, at det er bøvlet at lave mayonnaise.

* Det behøver det dog ikke at være. Jean-Michel Grønnegård Deleuran har et trick til en supernem udgave, hvor alle ingredienser hældes i med det samme.

* Den indeholder et styk salmonellafrit æg, saften fra en halv citron og tre deciliter smagsneutral olie såsom solsikke eller raps.

* Hæld det i en cylinderformet beholder, og pisk det med en stavblender. Hold stavblenderen ned mod bunden i et par sekunder, før du bevæger den lidt op og ned i beholderen.

Kilde: kogebogsforfatter Jean-Michel Grønnegård Deleuran.

Pluk laksen, og rør det i sammen med 3 spiseskefulde tørret tang.

“Laksen er fed, så hvis man tilsætter en masse mayonnaise, bliver det fedt med fedt på. I stedet klæder det salaten med tang og kartoffelpure, som løfter og giver bid,” siger Jean-Michel Grønnegård Deleuran.

Salaterne kan oplagt serveres med et kernefyldt rugbrød, som skæres i tynde skiver og ristes i ovnen, foreslår Helle Nielsen, der er indehaver af bageriet Brødkunsten.

“Det er et godt fif at servere pålægssalater på ristet rugbrød, for så får man kontrasten mellem det våde og det sprøde,” siger hun.

Og så er der brødet

En anden mulighed er at vælge et surdejsflute eller en ciabatta, som skæres på skrå.

“Hvis du skråskærer, får du en større smøreflade og masser af sprød skorpe. Samtidig får du den fugtige og seje krumme fra surdejen,” siger Helle Nielsen.

Et tredje mulighed er et fuldkornsbrød uden kerner.

Mange tror fejlagtigt, at fuldkornet sidder i kernerne, forklarer Helle Nielsen.

Men hvis man vil sikre allermest mæthed og fuldkorn for pengene, så skal man vælge et brød uden kerner.

“På den måde får den intense, mørke maltsmag også lov til at træde mere i karakter, og det klæder rigtig mange pålægstyper,” siger Helle Nielsen.

 

Først publiceret: 3. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. december 2022 kl. 21:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og