Find motivationen til en grundig oprydning

Den kolde vintertid er en god anledning til at rydde op i hjemmet, men hvordan finder man gejsten? Det svarer en ekspert på.

Man kan overveje at sælge nogle af sine overflødige ting.

Du kender det sikkert fra dit eget hjem. Der er pænt og ryddeligt, men du har mistet overblikket over, hvilke ting du har, og hvad der gemmer sig bagerst i skufferne.

Kælderen er fyldt, og henlagte ting tynger på loftet. Mange har overflødige ting, der aldrig bliver brugt, og det er ikke altid lige nemt at skille sig af med dem.

Sanne Severinsen er oprydningsekspert og forfatter til bogen “Rum til livet”. Hun giver gode råd til, hvordan du kommer i gang.

“Mange har et mål om at rydde op, men det bliver udskudt, fordi man ikke kan overskue det. Og der er andre ting, som man hellere vil bruge sin søndag på,” siger hun.

Hvor skal man starte?

Som noget af det første kan man spørge sig selv, hvorfor man gerne vil rydde op. Har man brug for mere plads, eller vil man have overblik? Det kan hjælpe med at finde motivationen frem.

“Jeg bliver ofte spurgt, hvor man skal starte. I virkeligheden handler det om, hvor man selv synes, at det kunne være lækkert at starte. Det kan være soveværelset eller skabet i badeværelset,” siger hun.

Sanne Severinsen anbefaler, at man venter med kælder og loft.

“Jeg plejer at sige, at kælder og loft er steder for de udskudte beslutninger. Det er der, hvor tingene ryger hen, hvis vi ikke kan overskue, hvad vi skal gøre med dem.”

Man vil ofte støde på brudstykker og minder fra sit liv, når man rydder op i kælderrum og på loftet.

“Og det kan godt være hårdt at stå ansigt til ansigt med de minder igen,” siger hun.

“Start et sted, som føles nemt. Måske skal du sortere dine strømper. Og så kan du tage et nyt nemt sted som for eksempel et køkkenskab.”

3 kategorier

Hun opdeler ting i tre kategorier.

1) Yndlinge, som man elsker og ikke kan undvære.

2) Energidræbere, som man bliver træt af bare ved tanken.

3) Og fyld, der er alle de ting, som ikke fejler noget, men de bliver ikke brugt og fylder.

“Du skal ikke være bange for at beholde noget, så længe det giver dig god energi og værdi,” siger hun.

Men hvis man har flere af de samme ting, kan man overveje at udvælge sine favoritter og skille sig af med resten.

“Det er lidt skattekiste-metoden. Hvis vi udvælger og kun beholder guldet i skattekisten, så får det mere værdi.”

Man kan overveje at sælge nogle af sine overflødige ting. Men det kræver tid, og man bør derfor beslutte, hvor længe man vil prøve at sælge noget.

Er du en samler?

Hvis du er typen, der har svært ved at skille dig af med ting, er du ikke den eneste.

Det er helt normalt og menneskeligt at samle på ting, siger Michael Winterdahl, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

“Det er noget urmenneske i os, der er på spil. Vi er efterkommere af jægere og samlere, og de dygtigste sikrede stammens overlevelse. Vi har samlergenet i os.”

“Det hele handler om belønningssystemet i hjernen, hvor signalstoffet dopamin har en afgørende rolle. Den her virkelig intense og behagelige følelse, som vi kan få i kroppen, når noget lykkes, eller vi finder lige præcis det, som vi har ledt efter.”

Når man har fået en dopamin-belønning, er det normalt at søge tilbage for at opleve den igen, siger Michael Winterdahl.

Først publiceret: 2. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. december 2022 kl. 11:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og