Kulturminister vil ikke rejse til VM i Qatar uden ny regering

Uden en ny regering kan Danmark ikke blive politisk repræsenteret ved fodbold-VM i Qatar, mener minister.

Så længe at der kun er en fungerende regering, kan Danmark ikke blive politisk repræsenteret ved VM i fodbold i Qatar.

Det siger fungerende kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Politiken.

Spørgsmål: Hvordan kan klimaminister Dan Jørgensen (S) så egentlig rejse til Egypten og repræsentere Danmark ved klimatopmødet COP27 i den kommende weekend?

– Der er meget stor forskel på at deltage med nationale interesser. Vi deltager også i rådsmøder i EU, men med en afdæmpet linje, siger Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.

Hun tilføjer, at hun mener, at det handler om, hvorvidt det vil skade Danmark ikke at være til stede.

Ane Halsboe-Jørgensen mener ikke, at man kan sige, at det skader Danmark ikke at være repræsenteret ved en sportsbegivenhed.

Direkte adspurgt om det betyder, at Danmark ikke bliver repræsenteret, hvis der ikke er dannet en ny regering, inden Danmarks første fodboldkamp mod Tunesien 22. november, svarer hun ja.

Politiken har også spurgt den fungerende minister, om hun gerne ville have været afsted, hvis hun kunne.

Til det svarer hun, at hun ikke kan svare på det spørgsmål på det tidspunkt. Hun opfordrer avisens journalister til at lave en aftale om interview, hvis de vil have et svar på det.

Torsdag oplyser Socialdemokratiet til Ritzau, at Ane Halsboe-Jørgensen ikke har yderligere at tilføje, end hvad hun har udtalt til Politiken.

Det har længe været til debat, hvorvidt kongehuset eller danske ministre skal repræsentere Danmark ved verdensmesterskaberne. Det skyldes, at værtslandet Qatar har fået kritik for brud på menneskerettigheder.

Kongehuset oplyser onsdag til Politiken, at det ikke vil kommentere Ane Halsboe-Jørgensens udtalelser og henviser til en udtalelse i oktober.

Dengang oplyste kongehuset, at det følger regeringens officielle linje, og at der ikke er taget stilling til, hvorvidt kronprins Frederik deltager endnu.

Det danske fodboldlandshold spiller sin første kamp 22. november. De næste kampe er 26. november og 30. november.

/ritzau/

Først publiceret: 10. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 10. november 2022 kl. 13:15