Lægens råd: Vin er alderdommens mælk

Moderat indtagelse af vin - eller andre alkoholiske drikke - er forbundet med længere levetid, blandt andet på grund af mindre sygelighed af hjerte-karsygdomme, skriver læge og aldringsforsker Henning Kirk.

I den græsk-romerske oldtid havde man mange ordsprog og vendinger, som også har genklang i vores tid. Et af ordsprogene har jeg taget til mig i forbindelse med min forskning om aldring: “Vin er alderdommens mælk”.

For to-tre tusind år siden lå der imidlertid andre forklaringer bag anbefalingen, end man vil bruge i dag.

Oldtidens læger og filosoffer var af den opfattelse, at vi mennesker fødes varme og fugtige, og så bliver vi i løbet af livet koldere og mere tørre – i takt med, at vi tærer på den medfødte livsenergi.

Derfor frarådede man – modsat i dag – at man var fysisk aktiv som gammel. Man skulle ikke bruge for meget af den resterende livsenergi – der skulle helst være noget tilovers i alderdommen!

Vin har i mere end fem tusind år været dyrket her på jorden, og lige så længe har man betragtet vin som en vigtig medicin mod flere sygdomme og som et middel til at leve længe og bevare et godt helbred.

De sidste 20-30 år har forskningen kunnet underbygge disse forestillinger.

Moderat indtagelse af vin (eller andre alkoholiske drikke) er forbundet med længere levetid, blandt andet på grund af mindre sygelighed af hjerte-karsygdomme.

Den franske levevis

Det var først og fremmest i Frankrig, at man kunne vise sammenhæng mellem indtagelse af vin og nedsat sygelighed.

Til gengæld var der netop i Frankrig flere patienter med leversygdomme og med alkoholisk demens. Det er vigtigt at skelne mellem brug og misbrug – det gælder også smør og sofaer!

Det har ikke været så nemt at forklare vinens sundhedsgavnlige virkninger. Det ser ud til, at alkohol (uanset om der er tale om vin, spiritus eller øl) i sig selv kan nedsætte risikoen for hjerte-karsygdom.

Henning Kirk

Henning Kirk er læge og aldringsforsker. Har skrevet flere bøger om aldring og hjerne og er en meget flittig foredragsholder. Nyeste bog er “Godt nyt om gamle hjerner” (Gyldendal 2020).

Han er en hyppigt anvendt foredragsholder og er kendt for sin store viden inden for områderne alderdom, hjernen, socialpolitik, seniorpolitik, sundhed og motion. Han evner at formidle svære emner, så alle kan forstå det.

Henning Kirk er tidligere leder af Gerontologisk Institut, nu selvstændigt virkende som forfatter, konsulent og ikke mindst en utrolig efterspurgt foredragsholder landet over. Han modtog i 2014 Danske Ældreråds hæderspris for sin indsats med at formidle viden om aldring og ældre.

Forskerne har derimod haft sværere ved at vise, hvorfor især rødvin skulle have en særlig betydning for kredsløbet. Men rødvinens indhold af polyfenoler har vist sig at have en beskyttende virkning på blodpladerne (små legemer, der virker som en slags hæfteplaster til lapning af rifter i blodkarrenes vægge), så de har mindre tendens til at klumpe og danne blodpropper.

Dette har især betydning for personer, der er ældre end 50 år.

Det er baggrunden for, at de fleste læger i dag betragter det som et fornuftigt råd til deres gråhårede patienter at drikke 1-2 glas vin til middagsmaden.

God til mad – ej til søvn

Bemærk, at det netop tilrådes at drikke vinen til måltidet. Det giver en mere harmonisk omsætning af alkoholen og muligvis også en bedre udnyttelse af vinens polyfenoler.

Vin og anden alkohol kan ikke anbefales som sovemiddel, da indsovningen bliver mindre harmonisk.

Rødvin har højere indhold af polyfenoler end hvidvin. Det skyldes, at fremstillingen af rødvin indebærer, at drueskallerne forbliver i længere tid i processen, hvorimod skallerne tages fra under fremstillingen af hvidvin.

Læs mere om sundhed, alkohol og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 21. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 21. oktober 2022 kl. 12:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og