Undgå råddenskab og rotter i halloween-græskarret

Få din græskarlygte til at holde længere ved at sætte den et godt sted og tænke over udskæringerne.

Jo flere huller og udskæringer, jo flere steder kan der komme bakterier ind og nedbryde dit græskar. Derfor vil det forkorte holdbarheden.

Skeletkostumer, spindelvæv og mad, der ligner fingernegle eller orme.

Halloween står for døren mandag 31. oktober i år, og hvis du vil være med på uhyggen, er der ingen vej uden om at skære ansigter i græskarlygter.

Udnyt alle dele af græskarret

* Skrab kødet og kernerne ud af dit græskar. Indmaden kan du bruge til madlavning eller eksempelvis putte i boller.

* Kernerne kan du riste sprøde i ovnen eller på panden.

* Når selve græskarret har udtjent sin værnepligt som lygte, kan du smide det på komposten.

Kilde: havefaglig rådgiver hos Videncentret Bolius Berit Rørbøl.

Men fordi dit græskar på trappestenen er organisk, kan det også lokke gæster til, du ikke lige havde ønsket dig – som råddenskab og rotter. Det fortæller Pernille Friis Larsen, som er medejer af Aldershvile Planteskole.

– Lige så snart man bryder skallen og begynder at åbne og pille i græskarret, så begynder det at nedbrydes – ligesom frugten i frugtskålen derhjemme, fortæller hun.

Følsomt for temperaturer

Græskarret er også følsomt over for temperaturerne. Oktobers kølige temperatur er ret ideel for holdbarheden. Men bliver det for varmt, speeder det forrådnelsesprocessen op.

Og faktisk er det også noget rod, hvis det bliver alt for koldt.

– I frostvejr sprænger cellerne. Det svarer til at lægge nogle æbler ud – på et tidspunkt vil de tage skade af at få frost, siger Pernille Friis Larsen.

Her kunne du måske blive fristet til at tage græskarret ind om natten for at passe på det og undgå de allerkoldeste temperaturer. Men det er altså ikke nogen god strategi, fastslår Berit Rørbøl, som er havefaglig ekspert hos Videncentret Bolius.

– Hvis man er bange for rotter, kan man også være fristet til at tage græskarret ind. Men så vil det rådne hurtigere, siger Berit Rørbøl og uddyber:

– Optimalt set skal det bare stå udenfor. Gerne i tørvejr under et udhæng. Hvis det har regnet, så sørg for at få vandet tømt ud, så der ikke står vand i bunden.

Rådner fra bunden

Generelt rådner græskarret nemlig typisk fra bunden, bemærker hun.

– Så man skal også tænke over, hvor det står. Jeg ved af personlig erfaring, at det kan lave nogle grimme mærker på et træbord, siger hun med et grin.

Derudover råder hun til at være grundig med at få alt det bløde snask og kerner i græskarret ud. Det er nemlig det, der rådner hurtigst.

Når planteskoleejer Pernille Friis Larsen skærer græskaransigter ud med familien derhjemme, bruger hun selv et lille trick for at få dem til at holde længere.

Pensel med Atamon

– Jeg plejer at pensle dem med atamon, siger hun med henvisning til det konserveringsmiddel, som også bruges i køkkenet, eksempelvis hvis man sylter.

– Jeg laver en atamonopblanding med vand og pensler på det rene kød i græskarret. Ligesom hvis jeg skulle skolde nogle syltetøjsglas, siger hun.

Atamonblandingen bruger hun kun der, hvor der er skrabet i kødet indeni og altså ikke på græskarrets skal.

Allerede når du udvælger dit græskar, er der også god grund til at gå efter et nydeligt eksemplar, hvis det skal holde længst muligt.

– Man må vurdere, om det har nogle stød, skader eller revner. Ligesom hvis man køber en banan eller en melon, så skal man fravælge det, hvis det er blødt, siger Pernille Friis Larsen.

Først publiceret: 19. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. oktober 2022 kl. 9:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

og