Imponer børnebørnene: Få din egen pizzaovn

Pizzaovne går som varmt brød i denne tid. Du kan gøre det nemt med en indendørs elektrisk pizzaovn, eller du kan springer ud som pizzabager med en udendørs gas- eller brændeovnsfyret pizzaovn.

Lad dejen hæve og slip for overmætheden

Der kommer et tidspunkt, hvor farmors eller mormors hjemmelavede frikadeller og pandekager ikke mere kan trække de store børnebørn til. Så må der nye boller på suppen … eller pizza i ovnen. Lige nu er det blevet meget populært at have sin egen pizzaovn – indendørs eller udendørs.

Salget af både indendørs og udendørs pizzaovne steg eksplosivt under corona-krisen, men salget af de elektriske indendørs pizzaovne og de udendørs gas- og brændefyrede pizzaovne holder ved.

Lad dejen hæve og slip for overmætheden

* Bliver du overmæt og meget tørstig efter at have spist pizza, skyldes det med al sandsynlighed, at dejen ikke har hævet længe nok.

* Læs grundigt på pakken på melet, og følg den anbefalede hævetid.

* For at få det bedste resultat bør dejen stå på køl i minimum otte timer.

* Hvis dejen har fået lov til at gære, som den skal, bliver den let og luftig, og du kan sagtens spise en hel pizza uden at blive oppustet og tør i halsen.

Kilde: pizzakok og restauratør Sune Rothenberg Lind.

– Vi ser en stigende interesse for pizzaovne. Især de lidt dyrere modeller er et hit, siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.

Men der er en række ting, du bør have for øje, når du springer ud som selvgjort pizzakok.

Brænde eller gas

Stil dig selv spørgsmålet: Skal det være nemt, eller går jeg “all in”?

Bestemmer du dig for det første, skal du gå efter en pizzaovn, der kører på gas.

Det anbefaler Thomas Sørensen, der er e-handelschef hos netbutikken Homeshop.dk, som blandt andet sælger pizzaovne.

– Der er mange, der mener, at en brændefyret stenovn er det eneste rigtige, men tit ender folk med at købe en gasovn, fordi den varmer hurtigt op. Den er klar på fem minutter, og du slipper for at tænde op i et bål, fortæller han.

Hvis du holder fast i at investere i en model, der varmes op med brænde, skal du have god tid. For den kræver et par timer, før den er ordentligt varm.

– Det er mere et dagsprojekt end et aftensmadsprojekt, siger Thomas Sørensen.

Kan du ikke vælge mellem gas og brænde, findes der også såkaldte hybridovne, der kan begge dele.

Øv dig

Pizzaovn til en tusse

Er du lige så vild med pizza som jeg og min søn er? Så skal du måske også investere i en indendørs elektrisk pizzaovn.

På anbefaling købte jeg en lille

Min lille populære italienske Ferrari pizzaovn, som bliver brugt flittigt derhjemme, og jævnligt lånt af min søn, når han holder spilleaften med sine venner.

knaldrød G3 Ferrari pizzaovn til cirka 1000 kroner, og det har jeg bestemt ikke fortrudt.

Den kan varme op til 500 grader, og pizzabunden bliver sprød og superlækker, mens osten bobler lystigt. Jeg har ladet mig fortælle, at en indendørs elektrisk pizzaovn er lige så almindelig i italienske husholdninger, som elkedler er i de danske.

Den lille maskine - som sikkert også kan fås i andre mærker og modeller - kan nemt stuves væk på en hylde, når den ikke er i brug. Hvis min søn da ikke lige har været forbi og "lånt Ferrarien".

  • Dorte Quist

 

Lad være med at invitere gæster til pizza, før du har lært din nye ovn at kende.

– Den kan måske nå op på 600 grader, og det skal man lige lære at styre, lyder det fra Thomas Sørensen.

Derfor bliver de første pizzaer langtfra perfekte.

– Øv dig lige med familien, så det kun er dem, der håner dig, når det går galt, siger han.

Få styr på spaderne

Ingen ovn uden udstyr. Og ifølge pizzakok og restauratør Sune Rothenberg Lind er noget af det vigtigste at anskaffe sig to pizzaspader – én til at sætte pizzaen ind i ovnen og én til at tage den ud med.

Bruger du den samme, vil rester fra den rå dej brænde fast på spaden, og det gør den ekstra svær at gøre ren bagefter.

– Der er en ind-spade og en ud-spade. Det er en aha-oplevelse for mange, siger Sune Rothenberg Lind.

Husk også at drysse spaden med mel, inden du sætter pizzaen ind i ovnen. På den måde klistrer dejen ikke fast.

Mindre fyld, mere smag

For at lave en pizza, der smager godt, er det ikke nok at have en pizzaovn.

– Det er svært at fremtrylle en fantastisk pizza med pizzatopping fra supermarkedet eller frossen kebab, siger Sune Rothenberg Lind.

Han anbefaler, at du sparer på fyldet og i stedet udvælger få gode råvarer.

– Start med det basale. Køb noget godt mel og nogle solmodne tomater, siger han.

Læs mere om mad, maskiner og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 26. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 27. september 2022 kl. 7:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og