Nogle boligejere uden gasfyr har fået varmecheck

De boligejere, som har fået varmehjælp, selv om de ikke har gasfyr længere, kan beholde de 6000 kroner.

I sidste uge fik godt 400.000 husstande udbetalt en varmecheck på 6000 kroner som hjælp til at betale de høje gasregninger.

Men den skattefri check er også blevet udbetalt til boligejere, som for længe siden har skrottet deres gasfyr.

Det skriver DR.

Det er sket, fordi oplysningerne i BBR-registeret ikke er blevet rettet, da fjernvarmen i sin tid blev sat til.

Det fremgår ikke, hvor mange boligejere, der har modtaget varmechecken, selvom de ikke længere har eksempelvis et gasfyr.

Det er boligejerne selv, der har pligt til at rette i BBR-registeret, mens kommunen efterfølgende skal godkende ændringerne.

Men det betyder ikke, at pengene skal betales tilbage, hvis de er blevet udbetalt til personer uden eksempelvis gasfyr.

Det er nemlig skrevet ind i loven, at boligejerne kan beholde pengene, hvis beløbet ikke overstiger 6000 kroner.

Energistyrelsen skriver desuden til DR Nyheder, at styrelsen udelukkende ser på, hvad der var registeret som varmekilde for en bolig ved skæringsdatoen for deres opgørelse den 1. januar 2022.

Det betyder altså, at selv om man flytter, skifter varmekilde eller tjener over indkomstgrænsen, ændrer det ikke på, om en husstand er berettiget til varmechecken eller ej.

Aftalen om varmechecken blev vedtaget i februar. Senere indkaldte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til nye forhandlinger.

Det endte i en udvidet aftale. Den medførte, at flere husstande vil få checken. Checken blev desuden hævet fra 3750 kroner til 5900 kroner.

Bag aftalen står SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne, Alternativet og regeringen.

Venstre var ikke en del af aftalen og vil nu have ministeren i samråd.

– Det rammer jo helt skævt med den her varmecheck, og det synes vi er ødsel brug af skatteborgernes penge, siger klimaordfører Marie Bjerre.

I alt er der blevet udbetalt 2,4 milliarder kroner som varmehjælp. Udbetalingen er sket automatisk til den ældste i husstanden.

Dan Jørgensen (S) vil ikke stille op til interview med Ritzau. I stedet henviser hans ministerium til Energistyrelsen.

Energistyrelsen henviser til den lovtekst, som blev vedtaget.

I et skriftligt svar til Ritzau skriver styrelsen, at varmechecken udbetales, som et flertal i Folketinget har bestemt i den lov, der indførte varmechecken.

Her fremgår det, at en varmecheck skal udbetales blandt andet på baggrund af, hvad der står opført i BBR-registret per 1. januar 2022 – ikke på baggrund af hvilket fyr, der er reelt stod hvor.

– Energistyrelsen administrer derfor i overensstemmelse med loven, når der er udbetalt med udgangspunkt i BBR-registrering, skriver vicedirektør Stine Leth Rasmussen i svaret.

/ritzau/

Først publiceret: 17. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. august 2022 kl. 14:30