Rushdie topper dansk bestsellerliste: Hele årets salg lå i weekenden

Hele årets salg af "De sataniske vers" lå hos Saxo over weekenden, og bogen topper dermed bestsellerlisten.

Salman Rushdies bog “De sataniske vers” er den mest solgte bog hos den danske online bogforhandler Saxo.com.

Sammen med Rushdies bog “Midnatsbørn” fra 1981 har den solgt flere hundrede eksemplarer over weekenden. Det fortæller Karen Fjordside Pontoppidan, som er kommunikationsansvarlig hos Saxo.

– Det er titler, som har ligget stille i salg de seneste 12 måneder, som pludselig er begyndt at sælge i løbet af weekenden. Hele årets salg af hans bøger ligger hen over weekenden, siger hun.

Det er særligt “De sataniske vers” – både på dansk og engelsk – som folk er ude efter. Bogen topper Saxos bestsellerliste mandag. Saxo er landets største online boghandel.

75-årige Salman Rushdie blev fredag angrebet, da han skulle til at tale ved en litterær begivenhed i den amerikanske delstat New York. Meldingen var søndag, at hans tilstand endnu var kritisk, men at han ikke længere får hjælp af en respirator til at trække vejret.

Det er set før, at titler tager en himmelflugt oven på historiske begivenheder. Men aldrig i samme grad, fortæller Karen Fjordside Pontoppidan.

– Når vi ser et salg på flere hundrede over en weekend, er det ikke gamle titler som denne her. Så er det nye titler, siger hun.

– Men når der sker ting i verden, som folk har behov for at begribe, tager de fat i litteraturen. Det så vi også under corona, hvor bøger som Hanne-Vibeke Holsts “Som pesten” fra 2017 pludseligt kom på vores bestsellerlister.

“De sataniske vers” fra 1988, der af iranske ledere er blevet anset som blasfemisk, lå lørdag også i top på Amazons liste over bøger, hvis salg er steget mest. Bogen “Midnatsbørn” ligger ligeledes højt på den liste.

Også i Norge topper “De sataniske vers” hitlisten hos onlineforhandleren Norlis, skriver det norske nyhedsbureau NTB. Her bekræftede forlaget Aschehoug lørdag, at de genoptrykker bogen endnu engang.

“De sataniske vers” fortæller en surrealistisk historie om to indiske skuespillere, hvis kaprede fly eksploderer over Den Engelske Kanal.

De overlever og kommer til en engelsk strand. Den ene i form af en ærkeengel, den anden som djævlen.

Rushdie gav prostituerede i bogen navne efter profetens Muhammeds koner.

I bogen er der også en karakter, en profet ved navn Mahound, der under indflydelse af djævlen lader til at sige, at man kan bede til andre guder end Allah.

“De sataniske vers” satte kort efter sin udgivelse gang i demonstrationer verden over. Særligt islamiske miljøer reagerede med vrede over hans portrættering af deres religion.

Det iranske præstestyre udstedte en dødsdom over Salman Rushdie i form af en fatwa.

/ritzau/

Først publiceret: 15. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 15. august 2022 kl. 10:34