Økonom til ny lottomillionær: Bedste råd er at bevare normalitet

Lottomillionær bør have fokus på, hvordan pengene bruges, og hvordan ens omgivelser reagerer, siger professor.

Det giver for en stund et enormt skud lykke at vinde millioner i Lotto, men hvis man vil bevare lykkefølelsen på langt sigt, skal man huske at holde fast i normaliteten i hverdagen.

Sådan lyder det fra Christian Bjørnskov, der er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet. Han har blandt andet set på sammenhængen mellem økonomi og lykke.

– Det bedste råd vil være at holde fast i en normalitet og nogle normale sociale relationer. Bliv ved med at komme normalt i tennisklubben eller håndboldklubben, eller hvor man nu kommer.

– Og tag i øvrigt imod alle de råd, man kan få fra for eksempel millionærrådgivere (fra Danske Spil, red.) eller fra ens bank om, hvordan man kan sikre sig for resten af livet, siger Christian Bjørnskov.

Det kan også være at holde fast i sit arbejde, så man stadig har sociale kontakter i hverdagen.

Hans råd falder, efter at en person har vundet over 759 millioner kroner i Eurojackpot. Vinderkuponen er købt i Meny i Blåvand.

Søndag eftermiddag er der endnu ikke nogen, der har henvendt sig til Danske Spil og gjort krav på den enorme pengepræmie.

Alle, der vinder 1,5 millioner kroner eller mere i de spil, som Danske Spil tilbyder, bliver af firmaet tilbudt besøg af en af deres millionærrådgivere.

Men det er ikke nødvendigvis altid lykken at være heldig i Lotto. Undersøgelser fra udlandet af lottovindere viser ifølge Christian Bjørnskov, at særligt to faktorer spiller en rolle for, om man bliver lykkeligere på længere sigt.

– Hvordan man bruger pengene, og hvordan ens omgivelser reagerer på pengene. Og når man vinder så mange penge, så er det omgivelserne, der er vigtigst, siger han.

Professoren påpeger, at ens omgangskreds kan påvirke i både positiv og negativ retning.

– Faren ved at vinde så mange penge er, at man bliver usikker på, om ens omgivelser kun er der for pengenes skyld, siger han.

Selv hvis man ikke fortæller vidt og bredt om den svulmende formue, er det svært at undgå at være bekymret for, om det alligevel siver ud til ens venner og bekendte. Det er måske muligt at se gennem ændrede vaner.

Derudover kan det ske, at ens omgangskreds kan føle sig berettiget til en bid af kagen. Eller et tilskud til køb af lejlighed, støtte til et godt formål eller lignende.

– Så er risikoen, at man kommer til at opleve, at pengene alligevel ikke er ens egne.

– Der kan også være noget socialt isolerende i at sige nej til kravene, siger Christian Bjørnskov.

På baggrund af sin forskning anbefaler professoren, at lottomillionærer fortæller så få som muligt om formuen, og at de gør lidt ekstra ud af hverdagen uden at blive prangende.

De 759 millioner kroner er den højeste præmiesum, der nogensinde har været på højkant i Danmark.

/ritzau/

Først publiceret: 24. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. juli 2022 kl. 6:45