Sådan undgår du myg i haven
Der findes ifølge eksperterne kun 3 effektive råd mod myg – men du kan alligevel gøre en del for at mindske myggeplagen i din have. Få gode råd mod myg og myggestik her.
Hjælper fugle, myggefælder og myggelys mod myg?
På internettet er der et utal af gode råd om, hvordan du kan undgå myg i din have – du kan blandt andet læse, at du skal værne om dine hvepseboer, sætte fisk ud i havedammen og skabe optimale vilkår for fugle, da disse dyr spiser myg eller myggelarver.
Andre mener, at der er gevinst ved at købe en såkaldt myggefælde, der tiltrækker myg ved hjælp af CO2 og LED-lys. Eller ved at lave et myggelys, der fungerer lidt på samme måde. Man kan både købe myggefælder og myggelys eller lave dem selv.
Men selvom fugle, hvepse og fisk kan begrænse antallet af myg, hjælper de ikke meget, hvis du bor i et område med gode livsbetingelser for myg, og luften står stille i haven en lun sommeraften. Og det samme gør sig gældende for myggefælder og myggelys, der kun har en mindre effekt mod myg.
Ifølge eksperter er der kun 3 virkelig effektive råd – og så en række tips, der yderligere kan mindske myggeplagen.
De 3 mest effektive råd mod myggestik
De bedste måder at undgå myggestik i haven på er at:
- Beskytte dig med tøj.
- Bruge myggebalsam på utildækkede steder.
- Undgå steder med læ, fugt og skygge på tidspunkter, hvor myggene er aktive.
Fakta om myggestik - og hvad du gør, når du er blevet stukket
- Det er spyttet fra en myg, der klør. Myggenes spyt, der indeholder enzymer, hindrer blodet i at størkne, så myggene kan suge blod.
- Folk reagerer forskelligt på spyt fra myg - derfor kan der være forskel på, hvor store myggestik, man får.
- Har du et ekstra stort myggestik, kan det også skyldes, at du er blevet stukket af en kvægmyg.
- Klø aldrig i et myggestik, for så bliver det ved med at klø og kan hæve mere op. Hvis der går hul i det, kan der komme snavs ind, som kan give infektion.
- Dæmp kløen, hvis den er ekstra slem, med en lokalbedøvende creme eller et kløestillende middel i form af creme, stift eller tabletter - det kan også have en psykologisk effekt over for især børn, at der bliver smurt noget på det kløende myggestik.
Kilder: Dansk Apotekerforening, videnskab.dk og lektor på Statens Naturhistoriske Museum, Thomas Pape
Sådan nedsætter du i øvrigt myggeplagen i din have
1. Tørlæg eller overdæk alle stillestående vandansamlinger – fra vandspanden og bildæksgyngen til trillebøren og regnvandstønden. Hvis der i haven findes et fuglebad, en havedam, en sø eller et svømmebassin, så sørg for, at der er cirkulation i vandet, da myg kun lægger æg i stillestående vand.
- Rens tilstoppede tagrender.
- Tøm trillebøren med regnvand.
- Tøm bildæk, der bruges som gynger, for vand.
- Sæt låg på regnvandstønden, og sørg for at få tømt vandet af indimellem, så myggelarverne ikke kan nå at udvikle sig til voksne myg.
2. Samarbejd med din nabo. Det nytter ikke kun at fjerne kilder til stillestående vand i din egen have. Alliér dig med naboerne og gør det til et fælles projekt, at I sammen fjerner alle potentielle ynglesteder for myg.
3. Nyttedyr. Bestanden af myg kan muligvis reduceres noget ved at skabe optimale forhold for fugle, flagermus, hvepse, guld- og sølvsmede samt at sætte fisk ud i havedammen. Disse dyr spiser nemlig myg eller myggelarver, men dog som regel på tidspunkter, hvor myg er mindst aktive, hvorfor effekten ikke er så stor.
4. Indretning af haven: Undgå læ, skygge og fugt de steder, du ønsker at opholde dig, og vær opmærksom på evt. områder i haven, der med beplantning som buske og træer og enhver form for vandhul kan skabe gunstige forhold for myg og deres æg. Der findes ikke umiddelbart planter, der skræmmer myg væk.
5. Tag tøj på: Sørg for, at myggene ikke kan finde hud at stikke i. Tag derfor tøj på, der dækker arme, ben og fødder, særligt om aftenen og i de tidlige morgentimer.
6. Brug godkendte myggemidler: Du behøver dog ikke balsam på de områder, tøjet dækker. Ifølge flere skadedyrseksperter har myggelys og myggefælder, som betjener sig af ultralyd eller CO2 og LED-lys, ikke den store effekt udendørs.
Find godkendte myggemidler i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase (skriv “myg” i “Produktnavn” og søg).
Hvordan holder du myg væk fra huset?
Hvis du vil undgå myg i din bolig, kan du blandt andet benytte følgende råd:
- Lad ikke lyset brænde indendørs om aftenen, mens du har døre og vinduer åbne.
- Sæt et insektnet i vinduet.
- Hæng et myggenet over sengen
Er det myggesæson?
Der kan være myg i din have fra cirka starten af maj til slutningen af oktober. Antallet af myg er typisk højest omkring maj og juni, men der kan også være mange myg i august.
Du kan se en status på antallet af myg netop nu – samt for årene 2011 til 2020 – på myggetal.dk.
Fakta om myg
- Gammel art: Myg har været på kloden i 170 millioner år og lever af blod. Det er vores varme, lugt og ånde, der tiltrækker myggene. Sveder du, er risikoen for myggestik større.
- Myggesæson i Danmark: Maj-august.
- Antal arter: I Danmark er der ca. 30 forskellige arter, der stikker mennesker. De kan bl.a. opdeles i kategorier som skovmyg, strandengsmyg, husmyg og malariamyg.
- Lugtesans som antenne: En myg kan lugte et menneske på helt op til 50 meters afstand. Jo mere CO2, du udånder, jo større er risikoen for at blive stukket - derfor er voksne mennesker mere udsatte end børn. Mennesker med et tungt åndedræt og mennesker, der sveder, er ligeledes mere udsatte. Forsøg tyder på, at blodtype O er den mest populære blandt myggene. Herefter kommer blodtype A og sidst blodtype B.
- Hanmyg stikker ikke: Det er kun hunmyggen, der stikker, da hun skal bruge blodet til at producere nye æg. Hanmyg færdes i store sværme.
- Habitat: De fleste myggearter forbliver forholdsvist tæt på deres fødested hele livet, men enkelte arter kan flyve helt op til 150 km for at finde et passende habitat.
- Alder: Myg kan leve i op til 6 måneder.
- Kemisk stof giver kløe: Når en myg stikker, sprøjter den et stof ind i huden for at undgå, at blodet størkner. Det er dette stof, der får det til at klø. Slå aldrig en myg, mens den stikker, men vent til den er færdig, da den så vil suge noget af det kemiske stof ud igen, hvorfor myggestikket vil klø mindre.
- Foretrukne ofre: Myg foretrækker normalt dyr som køer, heste og fugle frem for mennesker.
Bolius - få gratis råd om din bolig
SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.
Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.
Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.
Først publiceret: 14. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. juli 2022 kl. 8:07