9 effektive råd: Skær ned på din elregning

Skru ned for energien og op for forårsstemningen i din bolig. Det lune vejr og de lyse timer får automatisk dit forbrug til at falde. Og med disse 9 råd fra SEAS-NVE's energirådgiver, kan du kickstarte sæsonen og spare lidt ekstra på energien.

Puds vinduer og få mere lys ind i din bolig - måske kan du endda kan trække den lidt, før du tænder lamperne om aftenen.

Forår og varmen betyder automatisk, at vi skruer ned for energoforbruget i vores boliger. Men vil du give el-regningen et ekstra gok, så har energiselskaber SEAS-NVE 9 gode råd, der hjælper dit forårshumør på vej.

1. Luft ud to gange hver dag

I forårsmånederne bruger de fleste af os stadig meget tid inde. Og jo bedre isoleret og tæt din bolig er, jo mere bør du lufte ud for at sikre et sundt indeklima. Luft ud mindst to gange dagligt – også selvom vejret er dårligt, og der er mekanisk ventilation. Luk for varmen i de rum, du vil lufte ud, og åbn vinduerne i 5–10 minutter.

2. Sluk gulvvarmen sammen med radiatorerne

De fleste af os slukker for radiatorerne i løbet af foråret. Men vi glemmer ofte gulvvarmen. Mange synes, det er rart med lune gulve, selvom det er sommer. Desværre kan gulvvarmen give et stort, skjult varmespild, fordi du typisk lufter mere ud om sommeren. Det bedste råd er derfor: Sluk for gulvvarmen, når du slukker radiatorerne.

3. Puds vinduerne, og luk lyset ind

Der er intet, der gør boligen mere lys og frisk at se på end nypudsede vinduer. Så frem med spand, klude og skraber, og vask vinterens skidt og snavs af vinduerne. På den måde får du også mere lys ind i din bolig og kan måske endda kan trække den lidt, før du tænder lamperne om aftenen.

4. Hæng vasketøjet ud

Det koster cirka 6 kroner hver gang, du bruger en ny tørretumbler. Tørresnoren er gratis. Sæt gerne snoren op under et halvtag, så tøjet kan tørre, selvom der kommer en byge. Undgå at tørre tøj i boligen, hvis det er muligt. Vandet fra vasketøjet bliver til fugt, som spreder sig i huset og øger luftfugtigheden, så skimmel og husstøvmider trives bedre.

5. Få god luft med en forårsrengøring

Jævnlig rengøring og mindst én hovedrengøring om året holder mængden af luftbårne partikler og støv nede. Det er sundt for luftvejene – især for astmatikere og allergikere. Kemikalier i rengøringsmidler påvirker også dit indeklima. Derfor er det en god idé at vælge miljømærkede rengøringsmidler med Svanemærket, EU-Blomsten eller Den Blå Krans.

6. Få tilskud til at energirenovere

Overvejer du at efterisolere eller lave andre energiforbedringer i din bolig? Så husk, at du i 2022 kan få tilskud fra Bygningspuljen til forbedringer, der får din bolig til at bruge mindre energi. Du kan både søge tilskud til forbedring af enfamilieshuse og etageboliger. Læs mere om tilskuddet hos Energistyrelsen.

7. Giv cirkulationspumpen en pause

Der kan være en del strøm at spare på at slukke for cirkulationspumpen i de varme måneder. I mange boliger er pumpen tændt året rundt, selvom der ikke er brug for at sende varmt vand rundt til radiatorer og gulvvarme. Husk at starte pumpen i ti minutter en gang om måneden, så den ikke sætter sig fast.

8. Stil naturgasfyret på sommerdrift

Når der ikke længere er brug for varme i radiatorerne, skal gasfyret kun lave varmt brugsvand og eventuelt gulvvarme. Derfor skal det stilles om til sommerdrift. Nyere gasfyr stiller typisk selv om, mens ældre modeller skal indstilles manuelt – ofte ved hjælp af håndtag eller knapper, der er markeret med et radiator- og vandhaneikon.

9. Brug combivandvarmeren rigtigt om sommeren

Har du en combivandvarmer, kan du bruge elpatronen til at lave varmt brugsvand om sommeren. Det er dog vigtigt, at du samtidig husker at lukke for vandcirkulationen eller slukke fyret helt, så der ikke cirkulerer varmt vand rundt i huset til ingen nytte. Ellers får du hele sommeren et varmetab, der kan blive en dyr fornøjelse.

Læs mere om de gode råd fra SEAS-NVE HER

Kilde: Seas-Nve.dk

 

Først publiceret: 17. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. april 2022 kl. 9:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og