Sådan betaler du din indefrosne grundskyld

De fleste boligejere har gæld til det offentlige i form af indefrossen grundskyld. Nu kan du se, hvor meget du skylder, og betale din gæld, hvis du ønsker det.

Alle boligejere, der har haft en stigning i grundskylden (ejendomsskatten) fra 2017-2018, har været tvunget til få indefrosset stigningen i stedet for at kunne betale den. Det blev besluttet i forbindelse med vedtagelsen af Boligskattereformen i 2017.

I første omgang gjaldt indefrysningen til og med 2020, men den blev forlænget til ultimo 2023, da Boligskattereformen blev udskudt til 2024.

Men siden 1. maj 2021 kan du selv beslutte, om indefrysningen skal fortsætte eller ej – vil du stoppe den, skal den indefrosne gæld betales.

Indefrysningen betyder i praksis, at kommunen låner dig penge til at betale for en evt. stigning i ejendomsskatten.

Forskel på, hvor stor gælden er

Hvor meget du skylder din kommune afhænger af, hvor meget du betaler i grundskyld. Jo mere du betaler, desto flere penge er blevet indefrosset.

På borger.dk kan du se, hvor meget du skylder. Beløbet er oplyst for hvert år 2018-2021

Her kan du logge på og se, hvor meget du skylder

Kan det betale sig at betale den indefrosne grundskyld?

I dag forlanger Staten ikke rente på det indfrosne beløb. Derfor vil du opnå en lille gevinst, hvis du har gæld i forvejen og bruger besparelsen ved indefrysningen på at nedbringe trækket på en dyr kassekredit.

Betaler du negativ rente, kan du indfri din indfrosne grundskyld og dermed få gælden ud af verden.

Der indføres rente

Du kan vælge, at din grundskyld ikke længere skal være indefrossen. Når du afmelder, skal du samtidig betale det indefrosne beløb, der er angivet på ejendommen.

Valgfriheden udvides fra forskudsopgørelsen for 2024. Her skal boligejere direkte tage stilling til, om de vil låne eller ej.

Fra 1. januar 2024 begynder der at løbe renter på lånet.

Hvis du vil framelde indefrysningen, kan du gøre det her.

Først publiceret: 14. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. januar 2022 kl. 13:13