Øget indsats mod smitte på plejehjem

Stigende smitte får nu myndighederne til at øge testindsatsen på plejehjem.

Beboere og medarbejdere på plejehjem får hurtig adgang til at blive testet. Det skal ske med PCR-test, som givere mere sikre svar end de såkaldte lyntest.

Testindsatsen på plejehjemmene øges, fordi der den seneste tid er konstateret stadig flere smittede, hvor nogle ældre risikerer et alvorligt sygdomsforløb.

Over hver fjerde af landets 957 plejehjem er ramt af smitten.

Skal sikre god beskyttelse

Aftalen betyder, at regionerne omprioriterer ressourcerne, når der er behov, så medarbejdere og beboere kan blive PCR-testet i forbindelse med smitteudbrud, og at kommunerne også kan bidrage til testopgaven, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

“Det er vigtigt, at vi skærmer svækkede ældre og sårbare mennesker med risiko for alvorlige forløb ved smitte med covid, nu hvor vi igen skruer op for aktiviteten i samfundet. Sammen med reglerne om coronapas, mundbind og visir og den omfattende indsats med vaccinationer af denne målgruppe skal det sikre en god beskyttelse af nogen af vores mest sårbare borgere,” siger sundheds- og ældreminister Astrid Krag.

Opdaterede anbefalinger

Samtidig med den øgede testindsats har Sundhedsstyrelsen opdateret sine anbefalinger for medarbejdere og beboere på plejehjem, botilbud mv., hvor der konstateres et tilfælde af smitte.

  • Hvis en beboer eller medarbejder på en afdeling testes positiv foretages kviktest/selvtest af alle beboere og medarbejdere på den pågældende afdeling hurtigst muligt.
  • De pågældende beboere og medarbejdere anbefales også at blive PCR-testet inden for det første døgn.
  • Derefter skal medarbejdere og beboere i den afdeling, hvor der er konstateret smitte, PCR-testes på 4.-dagen og testes med en PCR- eller kviktest/selvtest på 7.-dagen.
  • Test på 7. dagen fortsætter, indtil der ikke længere er smittede på afdelingen.

Selvtest ved besøg

I forvejen kan medarbejdere, der får et positivt testresultat med en selvtest, få hurtigere adgang til at blive PCR-testet.

Desuden er der adgang til daglige selvtest til ansatte samt til besøgende på plejehjem og sociale tilbud. Besøgende skal også have et gyldigt coronapas samt bære mundbind/visir på fællesarealer.

Først publiceret: 14. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. februar 2022 kl. 13:52

Emner: