Sådan tjekker du, om din bil er vinterklar

Vinteren stiller andre krav til din kørsel og din bil. Se her hvordan du gør dig dig parat, før du kører ud i vintervejret.

Vinteren er over os og det har betydning for trafikken og din kørsel. Her får du tip til at forberede dig på vinterkørsel.

Skal din bil have vinterdæk på?

Skal du køre meget i bil på snefyldte eller isglatte veje, er det en god ide at skifte til vinterdæk.

Hvis du ikke regner med at komme til at køre i sne- og isglat føre, bør du overveje at lade være med skifte dæk. Det er nemlig ikke lovpligtigt at bruge vinterdæk.

Sådan undgår du tyven i din bil

I udlandet er det ikke ualmindeligt, at personer bliver udsat for tyveri eller bliver røvet, mens de befinder sig i bilen. I USA giver politiet blandt andet disse råd:

  • Sid ikke i din bil med døren ulåst eller vinduerne rullet ned.
  • Hav altid din mobiltelefon ved hånden – og sørg for, at den er opladet.
  • Undgå at være alene i dit køretøj i visse områder, såsom kvarterer med høj kriminalitet, isolerede veje og vejkryds og øde områder med parkeringspladser.
  • Vær opmærksom på dine omgivelser. Vær særlig opmærksom på personer, der ser ud til at holde øje med dig.
  • Vær på vagt over for, hvordan en mulig kriminel agerer. For eksempel hvis personen støder ind i din bil, spørger om vej, forsøger at tage i døren osv.
  • Ring 112, hvis du føler en trussel.

Forskellen på sommer- og vinterdæk handler både om bilens vejgreb og dens bremselængde. Vinterdæks bremselængde er længere end sommerdæks, men de står bedre fast på vejene, hvis der er sne eller is på dem.

Uanset hvilke type dæk du kører med, er det vigtigt, at du holder øje med, om dækkenes mønsterdybde er mindst 1,6 millimeter – og meget gerne dybere.

Bilens lygter og deres indstillinger

Gå bilens lygter igennem sammen med en ven eller din ægtefælle.

Lyser de alle sammen optimalt? Er glassene rene? Er lygterne indstillet korrekt? Og kan du huske, hvordan man tænder tågelygterne? Det kan du nemlig godt få brug for i vintermånederne.

Tjek dette når det bliver frostvejr

Sprinklervæske

Sørg for, at du kan se ud gennem bilens ruder, og fyld jævnligt op med frostfri sprinklervæske.

Der er forskel på forskel på sommer og vintersprinklervæske, så vær sikker på, at det er den frostfrie slags, du bruger i vintermånederne.

Vinduesvisker

Det er også en god ide at tjekke, om viskerbladene er rene og hele eller, og om de trænger til at blive udskiftet. Du bruger ofte viskerbladene mere om vinteren, når det regner eller sner.

Bilens låse

Hvis du har en ældre bil, er det også en god ide at give bilens låse en slat god låseolie, så de ikke fryser til i frostvejr.

Batteri

Tjek eventuelt også bilens batteri. Et bilbatteri har normalt en levetid på mellem 3 og 6 år, og vinterens kulde tærer på batteriet.

Inden du kører en tur

Hold øje med dagens vejrudsigt.

Hvis den varsler stærk blæst og kulde eller megen sne, bør du overveje om turen kan udsættes, til det bliver bedre vejr. Husk også et par solbriller. Den skarpe vintersol kan stå lavt og blænde dig, når du kører.

Inden du kører ud, er det en god ide at se efter, om bilens spejle og ruder er rene for sne, frost og eventuelt snavs.

Det er også en god ide at have en god isskraber i bilen, så er du klar, når frosten lægger sig på ruderne.

Sørg også for at have et varmt tæppe i bilen, hvis uheldet skulle være ude.

Planlægger du en vinterferie i mere sneklædte omgivelser, er det også en god ide at tage snekæder og en lille skovl med, så du kan køre fri af dybe snedriver. Husk, at snekæder skal passe til bilens dækstørrelse.

Først publiceret: 23. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 23. november 2021 kl. 13:13