Hvem kan sidde i uskiftet bo

Der er stor forskel på, hvilke regler der gælder, når din ægtefælle eller samlever dør.

Uskiftet bo indebærer, at den længstlevende ægtefælle overtager ægtefællernes formuefællesskab uden at der sker skifte med den afdødes livsarvinger.

Advokat Camilla Kirk fra Holst, Advokater i Aarhus møder mange ægtefæller, samlever og efterladte i forbindelse med sit arbejde. Uskiftet bo er et af de spørgsmål, hun oftest rådgiver om i forbindelse med oprettelse af testamente eller behandling af dødsbo.

”Mange er usikre på reglerne om uskiftet bo og især samlevende bliver overraskede over, at den længstlevende ikke kan sidde i uskiftet bo”, fortæller Camilla Kirk.

”Mange ægtefæller ved heller ikke, at hvis de gifter dig igen eller misbruger det uskiftede bo, skal det uskiftede bo skiftes,” tilføjer advokaten.

Hvad er uskiftet bo?

Hvis din ægtefælle dør, har du mulighed for at sidde i uskiftet bo. Det betyder, at du overtager din afdøde ægtefælles formue og ejendele, uden at du skal skifte med din afdøde ægtefælles livsarvinger.

De vil først modtage deres arv, når du dør. Du kan når som helst vælge at skifte med den først afdødes livsarvinger. Hvis du gifter dig igen, skal der skiftes.

Hvis I har fællesbørn

Fællesbørn skal ikke give samtykke til uskiftet bo.

Hvis I har særbørn

Afdødes særbørn skal give samtykke til, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo. Er særbørnene under 18 år, kan værgen eller skifteretten give samtykke.

Ikke for samlevende

Det er kun ægtefæller, der kan sidde i uskiftet bo. Samlevende kan ikke sidde i uskiftet bo.

Er du samlevende, bør I altid overveje at tale med en advokat om testamente.

Er det altid en god ide at sidde i uskiftet bo?

Uskiftet bo er ikke altid den bedste løsning.

Får du formuefællesskabet udleveret til uskiftet bo, overtager du samtidig din afdøde ægtefælles gældsforpligtelser.

Det er derfor vigtigt, at du grundigt undersøger omfanget af din afdøde ægtefælles gæld forud for overtagelsen af boet som uskiftet bo. Herunder pante- og kautionsforpligtelser. Et bo kan ikke udleveres til uskiftet bo, hvis længstlevende efter udleveringen ikke har tilstrækkelige midler til at dække både afdødes og egen gæld.

Hvis livsforsikring og lignende giver et væsentligt beløb i forhold til den øvrige formue, vil det som udgangspunkt være en fordel for dig at skifte frem for at sidde i uskiftet bo.

Ved et skifte kan livsforsikringen nemlig holdes uden for bodelingen. Sidder du derimod i uskiftet bo, skal du ved et evt. senere ægteskab skifte med jeres børn. Det vil på dette tidspunkt være vanskeligt at udskille livsforsikringen fra den øvrige formue, derfor vil den ofte blive en del af den samlede bomasse.

Skattemæssige forhold kan medføre, at den efterladte kan få en økonomisk gevinst ved at skifte frem for at sidde i uskiftet bo.

Misbrug af uskiftet bo

Du må ikke misbruge boets formue for eksempel ved at give gaver, der er urimeligt store i forhold til boets formue og indkomst. Sker det alligevel, kan afdødes livsarvinger forlange, at boet skal skiftes.

Ægtefælleudlæg

Hvis ægtefællernes samlede formue ikke overstiger 810.000 kroner (2021) kan den efterladte ægtefælle få udleveret hele boet, uden at afdødes børn skal have arv. Det gælder både for fællesbørn og særbørn.

Ved den samlede formue forstås begge ægtefællers aktiver fratrukket gæld. Ved beregning af den samlede formue indgår også de livsforsikringer og pensioner, som den længstlevende ægtefælle får udbetalt i forbindelse med dødsfaldet. Ved beregningen skal den længstlevendes fuldstændige særeje dog ikke medregnes.

Ved ægtefælleudlæg overtager den længstlevende også førstafdødes gæld. Det er derfor også i denne forbindelse vigtigt, at undersøge omfanget af førstafdødes gæld. Overtager den længstlevende boet efter førstafdøde ved ægtefælleudlæg, skal der ikke skiftes med børnene i tilfælde af nyt ægteskab.

Skiftes der efter den afdøde ægtefælle, kan den længstlevende forlods udtage et beløb af boet svarende til ovenstående udregning.

Spørg Camilla om uskiftet bo

Hvis du har spørgsmål om uskiftet bo, kan du skrive til Camilla Kirk, som er en af eksperterne i Faglige Seniorers brevkasse. Skriv til Camilla her

 

 

 

 

TV2's Simi Jan har nu også forladt Afghanistan

TV 2s korrespondent Simi Jan har forladt Afghanistan.

I aftes landede Simi Jan i Qatars hovedstad Doha ombord på et amerikansk transportfly. Det skete samtidigt med at den danske evakueringsindsats fra Afghanistan onsdag formelt blev afsluttet.

Mange Tv-seere har de seneste dage tænkt på hvordan Simi Jan ville forlade Kabul. DR trak allerede deres korrespondent, Puk Damsgaard, ud af Kabul, den søndag, hvor Taleban overtog magten i hovedstaden. Men Simi Jan valgte at blive, og hver da har hun rapporteret om den stadig mere og mere håbløse og voldsomme situation i byen.

De seneste dage har Simi Jan rapporteret ude fra lufthavnen i Kabul, hvor tusindvis af udenlandske statsborgere og afghanere har kæmpet for at komme ud af landet, og onsdag fløj Simi Jan så med et amerikansk evakueringsfly til Doha i Qatar, hvorfra hun kort efter var igennem i 19-Nyhederne, og fortalte:

"Jeg sidder stadig i transportflyet. Som man kan se bag mig, er det proppet med mennesker. Der er børn, der græder, unge, voksne, gamle. Det har været en rejse på fire timer fra Kabul efter mange timers venten", fortalte Simi Jan direkte i Nyhederne.

"Der er store følelser på spil. Det er folk, der har efterladt deres hjem og deres liv. De har deres ejendele i en lille kuffert. Man må have ti kilo med hver".

Slut med dansk evakuering

Ifølge Forsvarsministeriet blev cirka 110 personer tidligere onsdag evakueret med danske Hercules-fly fra lufthavnen i Kabul til Islamabad. Dermed har Danmark i alt fløjet over 1000 personer ud af den afghanske hovedstad.

Forsvarsminister Trine Bramsen fortæller, at de 1000 personer er en blanding af danske statsborgere, lokalt ansatte, tolke og NGO-personale med familier, diplomater fra ambassaden og de sidste danske soldater.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Islamabad i Pakistan, fortæller, at den afsluttede danske evakueringsindsats dog ikke lukker porten helt for danskere eller folk med tilknytning til Danmark, som stadig er tilstede i Afghanistan.

"Afslutningen betyder ikke nødvendigvis, at der ikke kan blive evakueret flere personer, som har tilknytning til Danmark. Men det vil så ske med nogle af de europæiske partnere eller måske amerikanske militærfly", siger Rasmus Tantholdt.

Til gengæld har DR's korrespondent, Puk Damsgaard, valgt at tage til Afghanistan for at rapportere om situationen i det højspændte land. Men i stedet for at tage til Kabul, så er Puk Damsgaard rejse ind i Afghanistan fra grænsen i nord og til landets 3. største by, Mazar-e-sharif, hvor der er anderledes rolig og langt mere ufarligt end i Kabul.

Kilde: TV2 Nyhederne

Først publiceret: 4. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 14:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og